Rusça Konuşan Ülkeler

Cagridilokulu

Rusya kalabalık nüfusa sahip bir ülkedir. Teknoloji bakımından kaydettiği başarılar ile de Rusçanın önemi her geçen gün artıyor. Özellikle politik açıdan Rusya pek çok örgüt içinde yer alıyor, bu nedenle de pek çok platformda resmi dik olarak kabul ediliyor. Genellikle Avrasya üzerinde Rusça konuşan ülkeler bulunuyor.

Birleşmiş Milletlerin resmi dili olarak 6. Sırada kabul edilen Rusça ortalama olarak dünya çapında 277 milyon insan sırada konuşuluyor. Bu özelliği ile de dünya dilleri içinde en çok konuşulan beşinci dil olmaktadır. Bulunduğu coğrafya bakımından çevresinde bulunan pek çok ülke tarafından Rusça konuşulmaktadır.

İlginizi çekebilir: Rusça Kendini Tanıtma

Dünyada Rusça Konuşan Ülkeler

Rusya dışında Belarus, Ukrayna ve Kazakistan dışında Amerika’da Rusça konuşan ülkeler arasında sayılabilir. Hint- Avrupa dil ailesine mensup olan bu dil, Slav dilleri grubunda yer alır. Belarus ve Ukrayna dilleri Rus diline en yakın dillerdir. Hatta bu ülkelerin güney ve doğu bölgelerinde doğrudan Rusça konuşulmaktadır.

Rusçanın oluşumunda en büyük etkisi olan Novgoraod Lehçesi eski bir Slav lehçesidir. Dil bilgisi bakımından Bulgarca çok daha farklı bir dil olsa da her iki dilde 19 ve 20. Yüzyıllarda Slav etkisinde kalmıştır. Bu nedenle iki dil arasında çok fazla ortak kelime ile karşılaşabilirsiniz.

Rus dilinde harfleri kalınlaştırmak için ya da yumuşatmak için kullanılan özel harfler bulunur. Bunun yanında yüzyıllar boyunca Almanca, Fransızca ve İngilizceden çok fazla etkilenen Rusçanın öğrenilmesinde iyi derecede İngilizce bilen biri 720 saatlik bir eğitimle kolay bir şekilde Rus Dilini öğrenebilir.

Rusça Konuşan Ülkeler Haritası

Eski Sovyetler Birliğini oluşturan ülkelerde eskisi kadar yaygınlığı bulunmasa da genel olarak bu coğrafyada Rusça konuşan ülkeler bulunur.

Özellikle Sovyet döneminde farklı etnik grupların konuştuğu dillere yönelik politikalar sık sık değişmiştir. Ancak genel olarak bu coğrafya da Rusça konuşulmakta idi. 1991 yılında Sovyetlerin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan devletler kendi yerel dillerine dönüşler yapmıştır.

Buna rağmen bölgede Rusça güncelliğini kaybetmemiştir. Estonya gibi ülkelerde yüzde 60’tan fazla bir oran Rusça konuşmaya devam etmektedir. BU coğrafya içerisinde resmi dil olmasa bile dil okullarında en çok öğretilen diller arasında bulunur. Bunların yanında Kazakistan ve Belarus’un resmi dili olmaktadır. Özellikle kuzey Kazakistan’ın önemli bölümü Rusça konuşur.

Baltık ülkelerinde de Rusça yabancı dil olarak tercih edilir. Litvanya gibi ülkelerde de yüzde 60’ın üzerinde bir nüfus Rusça bilir. İsrail’de bile 750 bin kişi tarafından Rusça konuşulur.

Rusça konuşan bu kesimin Sovyetlerden gelen Yahudiler olduğu tahmin ediliyor. Bunların dışında Tacikistan, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Moldova, Kırgızistan, Belarus ve Kazakistan ülkelerinde Rusça zorunlu eğitim kapsamında yer alır. Bu  alanda Rusça konuşan ülkeler ve özerk bölgeler arasında şu ülkeler sıralanabilir: Belarus, Donbas, Donets Halk Cumhuriyeti, Estonya, Kaliningrad Oblastı, Kazakistan, Kırgızistan, Kırım, Letonya, Litvanya, Moldova, Rusya, Transdinyester, Ukrayna yer alır.

Rusça dil olarak 800’lü yıllara kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Sistem olarak Slav dillerinden etkilenen  bu dilde pek çok Eski Rus Dilinden aktarma sözcük yer alır. 988 yılında Kiev Prensi Vladimir, İstanbul’dan Ortodoksları Rusya’ya taşır. Bulgar eğitimci olan Konstantin Slav ülkeler için Metodius kardeşler ile birlikte Glagol alfabesini üretir. Ancak kullanışsız olan bu alfabe yerini Kiril alfabesi üretilir ve bu dönemden sonra günümüze kadar gelişerek günümüzdeki 33 harflik alfabeye dönüşür.

İlginizi çekebilir: Rusça Öğrenme Programı

Call Now Button