Ukraynaca, Beyaz Rusça ile birlikte Rusça Doğu Slav Dilleri alt grubu içinde yer alır. 20. Yüzyılda politik açıdan en önemli diller arasında yer alıyor. Dünya içerisinde en çok konuşulan yedinci dil olan Rusça, Kiril alfabesini kullanılır. Bu nedenle Rusça öğrenmek zor mu araştırmaları yapılabilir.
Kiril alfabesi Latin alfabesinden yazılış, okunuş olarak çok farklıdır. Bu alfabe harfler ve şekillerden oluşur. Alfabenin öğrenilmesinin ardından Rusçaya ait vurguların öğrenilmesi de önemlidir. Çünkü telaffuzlarda yapılan bu vurguların belirli bir kuralı yoktur. Özellikle kelimelerin okunuşunda vurguların yerine çok dikkat etmek gereklidir.
İlginizi çekebilir: Rusça Alfabe Öğrenme
Rusça Zor mu ?
Rus alfabesi 33 harften oluşur. Bunların 7’si Latin alfabesinden olurken 9’u Yunan alfabesinden olmaktadır. Geriye kalan 15 harfin yanında bu harflerin okunuşlarını yumuşatan ve sertleştiren işaretlerde bulunur. Dil eğitiminde Rusça öğrenmek zor mu tereddütleri yaşayanlar için en zor aşama telaffuzların öğrenilmesi olabiliyor.
Fonetik bakımından Rusça İngilizceden çok farklıdır. Almanca, İtalyanca ve Latince bilenler için Rusça isim çekimleri daha kolay olabilir. Eğer bu dilleri bilmiyor iseniz çekimleri öğrenirken belirli zorluklar yaşayabilirsiniz. 6 adet isim çekimi bulunan bu dilde gramer kuralları ve fiil çekimleri de eğitimlerde zorlanılabilecek kısımlar arasında yer alır.
Fillerin iki hali bulunur. Tamamlanmış filler gelecek, geçmiş ve tek seferlik filler içindir. Tamamlanmamış filler ise kendisini tekrar eden ya da şu anda gerçekleşen olaylar içindir.
Rusça Öğrenmenin Kolay Yolu
İngilizceden her açıdan farklı olan Rusçanın öğrenilmesindeki en büyük dezavantaj İngilizce gibi yıllar süren eğitimlerden geçmemiş olmaktır. Ancak gramer kurallarını ve alfabesini öğrendiğinizde dil eğitim süreci artık daha keyifli bir hal alacaktır.
Özellikle kelime vurgularının cümle içerisinde nasıl yapıldığına alışmak için bolca pratik yapmak ve interaktif materyallere ağırlık vermek önemlidir. Rusça eğitimini kolaylaştırmanın ilk yolu isim çekimlerini öğrenmektir.
Çekimleri öğrendikten sonra bolca pratik yapmalı ve Rusça öğrenmek zor mu düşüncelerine düşmemek için kendinizi motive eden çok önemli bir nedeniniz olmalıdır. Dil eğitimlerinde süreklilik sağlamak için iyi bir motivasyon çok önemlidir.
Online dersler, kurslar ya da profesyonel bir kaynak üzerinden derslerin düzenli olarak takip edilmesi dili öğrenmede işinizi kolaylaştıracak destekçileriniz olacaktır.
Rusça YDS Zor mu ?
ÖSYM tarafından yılda iki kez YDS sınavı düzenlenir. Rusça için eşdeğer olarak değerlendirilen YDS, İDS, KPDS ve TORFL sınavlarında her aşamada belirli bir barajın aşılması gereklidir. YDS sınavı toplamda 80 sorudan oluşur. 180 dakika süre verilir.
YDS sınavında başarılı olmak için dile hakim olmak gereklidir. YDS seviyenizi ölçmek için bu alandaki deneme testlerini ve çıkmış soruları çözebilirsiniz. YDS farklı bölümlerden oluşur. Bu nedenle Rusça öğrenmek zor mu araştırmaları bu sınav içinde çokça yapılır.
Paragraf bilgisi, sıfat bilgisi ve çeviri bilgisi gibi başlıklarda dil seviyeniz ölçülecektir. Bu nedenle seviye tespit sınavları önemli olacaktır. Bu sınavlarda eksik kaldığınız yönleri belirleyebilir ve hangi alanda eksikleriniz var ise o alanda çalışmalara ağırlık verebilirsiniz.
Düzenli çalışmak, gramer konularının tamamını bitirmek, çıkmış soruları çözmek, kelime defteri tutmak, Rusça okumalar yapmak YDS sınavı hazırlıklarında kullanabileceğiniz ve etkili olacak çalışma düzenleri arasında sayılabilir.
İlginizi çekebilir: Rusça Konuşan Ülkeler